gasztronómia

Home / gasztronómia

A környék elkötelezett kistermelőinek hála, a Dunakanyar a gasztronómiai kínálat tekintetében is megállja a helyét. Annak, aki szeret elmerülni a kulináris örömökben és kifejezetten kíváncsi a helyi sajátosságokra, annak mindenképpen javasoljuk valamelyik hétvégi termelői piac felkeresését (hozzánk legközelebb Szentendrén, a Bükkös-patak partján található egy remek helyi piac vérbeli, falusias hangulattal, remek füstölt áruval, házi sajtokkal, termelői mézzel és a szezon minden dús, illatos zöldségével-gyümölcsével), ahol ha elkap bennünket a hangulat, akár a patakparton elfogyaszthatjuk a helyi finomságokból összeállított kis reggelinket-ebédünket. Nagy hagyománya van még a termelői piacnak Naagymaroson is a központban, a városháza előtti téren, mely a tavaszi-nyári időszakban valódi környékbeli látványossággá nőtte ki magát.

Látványosan fejlődik a környék gasztronómiai kínálata az éttermek, bárok, cukrászdák tekintetében is. Nagy öröm látni, hogy az “újhullámos”, minőségi gasztronómiát kínáló, gyakran helyi alapanyagokból dolgozó vendéglátás széles spektruma jelent meg a környéken, hogy mindenki szó szerint a saját szája íze szerint válogathasson!

A szigetcsúcson, Kisorosziban található Rácz Fogadó egy vérbeli kisvendéglő a lehető legkiválóbb formában: sűrű, őszinte, házias ízek, egyszerű ötletek igényes tálalásban és egy csipetnyi különlegességgel, amitől valóban megkapjuk a maradéktalan “étteremélményt”.

Még közelebb található Leányfalu és Szentendre határában a virtigli magyaros ételek és a rusztikus ízek földi Paradicsoma, a Határcsárda, ahol a halászlében és a marhapörköltben egyszerűen nem lehet hiba!

Szentendrén egyre-másra nyílnak az izgalmas, kipróbálásra érdemes helyek: annak, akit csábítanak a tengeri ízek, bátran ajánljuk a zsebkendőnyi, de abszolút kihagyhatatlan FROM SEA-t, a páratlan karibi hangulatot idéző, cajun és kreol konyhávan hódító MJAM-t. A nyáresti Duna-parti fröccsözős-láblógatás legvagányabb helye egyértelműen a Kacsakő Bisztró, míg a Művész Kávézó klasszikus, polgári patinájával ejt rabul.

Az autentikus texasi tapasztalatokat hazahozó és itthon kamatoztató Őrház BBQ csapata Tahitótfaluban a part közelében, hatalmas fák alatt, igazi retro kempinghangulatban örvendezteti meg a vastag, komoly húsok rajongóit. Professzionális off-set smokerükkel és hatalmas tudásukkal minden adott ahhoz, hogy a tökéletesen omlós húsok élményével ajándékozzanak meg minket – ráadásként a főszereplők mellé kínált köretek, savanyúságok, saláták is nagyon rendben vannak!

Végtelenül szerethető Eötvös Gyöngyi Melinda cukrászdája, a Szentendrén, a 11-es főút mellett található, találó nevű Sweet Dreams, ahol azonban nem csupán a francia cukrászatból ismert truvájok sajátos, hazai tolmácsolását kapjuk, hanem csodás reggeliket, brunchokat is elkölthetünk náluk! A Sweet Dreams kifejezetten erős reggeli étlappal büszkélkedhet, amiben a fantáziadús szendvicsek mellett frissen készült tojásételek, müzlik, granolák is helyet kapnak. De akár még gyümölccsel és szósszal bőven megpakolt palacsintákkal is kényeztethetjük magunkat. Mindennek a tetejébe pedig a speciális diétát követőkre is gondolnak többféle paleo- és cukormentes termékükkel.

Aki a környék koronázatlan cukrászkirályságába is ellátogatnak, annak az egy kompozásnyira található, váci Mihályi desszertszalont ajánljuk, ahol még a somlói galuska sem az, aminek hinnénk! Különleges textúrák egymásba játszása, visszafogottan édes, ehelyett számtalan íztől gazdag desszertkölteményekkel találkozhatunk itt, amelyek egy egészen új szférába repítenek minket, hogy átgondoljunk mindent, amit addig a süteményekről gondoltunk.