BAUHAUS Women’s Night, avagy így tanultam meg glettelni

Home / DIY / BAUHAUS Women’s Night, avagy így tanultam meg glettelni
BAUHAUS Women’s Night, avagy így tanultam meg glettelni

Így nőnap alkalmából külön örömmel és friss aktualitással mesélek az élményeimről, amelyeket a BAUHAUS szakáruház által szervezett Women’s Night programon szereztem. 

A DIY és a womanpower találkozása

Ha nő vagy és volt már bármilyen afférod lakásfelújítással, de akár csupán egy-két kisebb-nagyobb hétköznapi, háztartási karbantartási problémával, akkor biztosan tapasztaltad az “ide férfi kell” mentalitást. A szakemberről méterekről látszik, hogy legszívesebben szóba sem állna veled (“kiskezicsókolom”), te magad pedig ugyancsak tanácstalan vagy a sosem látott szerszámok, építőanyagok, bitfejek, gipszkarton-profilok és ismeretlen szakszavak sűrűjében. S miért? Mert soha senki nem tanította meg neked! Ez a fiúk-férfiak feladataként van elkönyvelve, ennek következtében pedig a legtöbb fiatal lány életében nem volt egyetlen ember sem, aki valaha a kezébe adott volna egy imbuszkulcsot. Ha viszont valami elromlik, csöpög, megreped, kilyukad úgy a falban, mint a padlón, vagy csaptelepen, bénító tehetetlenséggel várjuk, hogy valaki megoldja a kérdést. Gyakran elképesztően magas kiszállási díjért. Hát még, ha valaki például a saját otthonát viszonylag egyszerűen, költséghatékonyan, DIY-jelleggel saját maga alakítaná át, újítaná fel egy picit!

A BAUHAUS-nál úgy döntöttek, hogy ezen változtatni kell, itt az ideje a nők kezébe adni a fúrókalapácsot, glettvasat, csemperagasztót. S természetesen ezek használatára meg is kell tanítani őket.

Így kezdték el szervezni a Women’s Night elnevezésű, kifejezetten nőknek szánt, esti programot, amelyben számos workshopra lehet jelentkezni, ahol egy-egy az adott területen jártas, avatott szakember (egy-egy gyártócég képviseletében) kétórás gyorstalpaló keretében gyakorlatorientált módon átadja a legfontosabb tudnivalókat, megmutatja az eszközöket és anyagokat, majd lehetőséget biztosít a munkafolyamat kipróbálására. És ez az egészben a legjobb! Videót is lehet nézni a YouTube-ról, hogyne, gyakorlatilag minden elméleti tudást elsajátíthatunk oktatóvideókon keresztül, mégis van annak valami sajátos hangulata, hogy az ember önkezével keveri be a csemperagasztót egy szakember türelmes felügyelete mellett.

A palettán pedig minden olyan feladat szerepel, amely laikusok számára is bátran kivitelezhető otthoni körülmények között: festés, csempézés, tapétázás, gipszkartonozás, glettelés, ragasztás- és tömítéstechnika, csapszerelés, laminált padló fektetés, fúrás, bútor összeállítás, metszés, gyepesítés, üvegdíszítés.

Gyakorlat a tudás anyja

A tapasztalat azt mutatja, hogy az oktatók felkészültek, jól át tudják adni a tudást és szuperlazán kezelnek minden helyzetet, úgyhogy a hangulat kifejezetten remek. Jó érzés megtapasztalni, hogy képesek vagyunk azokra a feladatokra, amelyekre korábban gondolni sem mertünk, amelyről azt mondták, hogy nem nekünk való.

Itt pedig végre valaki megmutatja az anyagokat és eszközöket, türelmesen elmagyarázza a technikát, mozdulatot, majd lehetőséget ad arra, hogy gyakorolj!

Valóban: majdnem mindent élesben ki lehet próbálni. Gyepet telepíteni és gondozni nyilván nincsen módja a workshop résztvevőinek (itt képes prezentáció formájában kapták meg a tudást), csempét felrakni, falat glettelni, hengerrel festeni, csapot felszerelni, sőt parkettát lerakni viszont egytől-egyig lehet. Ez pedig egy igazi önbizalom-löket – egy Bauhaus-béli este után pedig már otthoni magányunkban sem tűnik ijesztőnek és idegennek a feladat.

Fontos információ, hogy a workshopok ingyenesek, ám ha valaki tervezné a részvételt, érdemes figyelnie az áruház Facebook-oldalát, mert a workshopokra a meghirdetés után előre, online kell regisztrálni, és a korlátozott férőhelyek fénysebességgel telnek be! De ha sikerül elcsípni egy időpontot, akkor szívből ajánlom! Ha éppen nem is tervezel lakást felújítani, bármikor adódhat bármilyen feladat a ház körül, a tudás megszerzése pedig mindig hasznos. És végre nem tanácstalanul kóválygunk majd a barkácsáruházak polcrengetegében.

Úgyhogy glettvasat a kézbe és hajrá!

Leave a Reply

Your email address will not be published.