Bedding – avagy az ágyazás művészete

Home / inspiráció / Bedding – avagy az ágyazás művészete
Bedding – avagy az ágyazás művészete

Az angolszász terminológia nem azért olyan fontos, mert ne lenne a mégoly hétköznapi ÁGYAZÁS jelenségére saját, magyar szavunk. Hanem azért, mert az angolok ennek a műfajnak valóságos művészei, így mindent, amit tudunk, tőlük tudjuk. 

 

A “bedding” valahogy egy kicsit más, egy kicsit több, mint holmi ágyazás, amit minden reggel úgy-ahogy összedobunk, hogy egy lehetőleg összeszedettebben nézzen ki a hálószoba, azután rohanunk is dolgunkra.  Ne legyenek illúzióink: otthon én magam is épp csak elsimítom a paplant, ráhúzom az ágytakarót és már robogok is tovább a dolgomra.

Na, de a Meredélyben egészen más a helyzet! Ott minden alkalommal van idő és energia hódolni az ágyazás igazi művészetének!

Én azt hiszem – azaz az elfogultságom azt mondatja velem -, hogy az egész kunyhónak valójában ez a lelke. Az ágy önmagában, és persze az, ahogyan ez az ágy fel van “öltöztetve”. Én magam is nagyon szeretem a pillanatatot, amikor egy szálláshelyre először belépek és végignézek az ágyon. Számomra ez mindent elmond az adott helyről. Amikor pedig megálmodtuk a Meredélyt, a kezdetektől ez volt az egyik legbiztosabb pont a rengeteg, idővel és a lehetőségek alakulásával szinte folyamatosan változó képben: az ágyazásnak meg fogjuk adni a módját!

A dupla álló díszpárna-szett és a horizontális vagy fekvő díszpárna // Kép: Meredély

Profi ágyazás szakszerűen

Természetesen minden azzal kezdődött, hogy egy megfelelően minőségi és kellően magas ágyat vásároltunk, amelybe minőségi ágyrács és kiváló, memory foamos hideghab matrac került. A fizikai jóllét, a kényelmes alvás legfőbb pillérei ezek, a dekor, tudom jól, inkább csak a léleknek kedvez. Mégsem adhattam alább ebből sem. Hosszasan bújtam egyébként az internetet – ne feledjük, a Pinterest barátunk és egyben ellenségünk -, de rengeteg inspirációt nyertem testközelből a ZARA Home üzleteiben is. Ha valaki hozzám hasonlóan rajong a textilekért és megőrül a díszpárnáktól, érdemes elzarándokolni ide.

Az angol típusú ágyazás titka a rétegezésben rejlik. Sok-sok réteg! Ez a legfontosabb.

S hogy valóban milyen sok rétegről beszélünk, az abból látszik, hogy egyáltalán nem a lepedővel vagy az ágyneművel kezdünk. Mindenekelőtt van egy

  • ágyszoknya, amely jótékonyan eltakarja az ágyat, fodraival a padlót sepri és ellenállhatatlanul romantikus hangulatot kölcsönöz az egész hálónak. Jó hír: a segítségével bármilyen stílusban berendezett hálószobába beteheted a saját, meglévő ágyadat, egy ágyszoknyával könnyen beleilleszthető egy az ágy stílusától eltérő enteriőrbe is. A mi ágyszoknyánkat a Csipkelengye készítette egyedileg és nagy-nagy szakértelemmel.
  • lepedő, alvópárnák, paplan – ez adja az egész gerincét, mindannyiuan jól ismerjük. Mi, a Meredélyben annyit csavartunk csak a dolgon, hogy az összebújós romantika jegyében egy nagy, 200×200 centis duplapaplant terítünk az ágyra.
  • nagyméretű ágytakaró – a hófehér, anyagában mintás pamuttakarót három oldalon vékony maderia-csipke szegélyezi. Ez a takaró a meglátni és megszeretni egyértelmű esete volt, ráadásul végtelenül elegáns, finom paisley-mintája szuperromantikussá teszi.
  • második ágytakaró, vagyis az ágyvég-takaró – de miért ne jöhetne erre még egy takaró-réteg? Ráadásul egy igazi, kézzel szőtt, antik darab, amelyet lelógatunk az ágy végén, hogy a széles, rózsamintás kézicsipke kellőképpen érvényesüljön
  • nagyméretű díszpárnák 2db – a kisebb alvópárnák támasztják meg a fejvégnél álló két díszpárnázt, amelyek természetes lenvászonból készültek, finom drappszínűek és keskeny, horgolt csipkeszegély díszíti.
  • horizontális díszpárna – a két nagy, négyzet-alakú díszpárna elé helyeztünk egy fekvő párnát is, amely ugyancsak antik darab, valódi, kézimunkával készült, hófehér csipkehuzata szépen rímel a ágyvégi takaró stílusára
  • ágysál (bedrunner) – ez teszi fel a koronát az egész alkotásra: a keskeny, kb. 50 centi széles, a díszpárnákkal harmonizáló, ugyancsak drapp, steppelt lenvászon ágysál középen, keresztben fut végig az ágyon és az angol típusú ágyazás kvintesszenciáját adja: voltaképpen semmi igazi, elengedhetetlen funkciója nincs, de annyira szép, hogy lehetetlen kihagyni!!

Ennyi volna a Meredély romantikus ágy-szettje. Eddig még minden vendég odaáig volt érte – és bár végigolvasva esetleg felesleges macerának tűnhet, de a pihe-puha textúrák, a kellemes színharmónia és az egész, végső látvány minden alkalommal megéri a fáradozást!

Az ágyvég antik csipkével // Kép: Meredély

Romantikus álmokat mindannyiunknak!

Leave a Reply

Your email address will not be published.