leányfalu és a dunakanyar

Home / leányfalu és a dunakanyar

A Dunakanyar pazar látványú régiójában, a buja zöldben található ez a kicsiny, alig 3500 fő lakta település. Körülötte a Visegrádi-hegység vonulata, a Duna szentendrei ága, sarkában a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Lenyűgöző a természet közelsége ebben a községben: erdők, hegyek, folyó mind együtt vannak itt a feltöltődni vágyók örömére. Szívből ajánljuk akár a kisebb sétákat, de a kalandokra vágyóknak a hosszabb túrákat is. Érdemes elindulni, amerre csak a lábunk visz, rengeteg szépséggel fogunk találkozni! Az inspiráló környezet miatt régóta sok művész, alkotó választja lakhelyéül vagy nyári üdülése helyszínéül Leányfalut. A víz közelsége csodálatosan megnyugtatja az embert, szinte terápiás hatású.

Aki itt megszáll, az egészen biztosan nem hagyja ki a Duna-partot. Lesétálni a nagy folyamhoz, lábunkat egy kicsit a vízbe mártogatni, üldögélni a fövenyen egyszerűen kötelező program.

A település egy termálfürdővel is büszkélkedik, ahol valódi gyógyvízben mártózhatunk meg. A több mint 1000 méter mélyről feltörő forrás rendkívül gazdag értékes ásványi anyagokban, ezért az itt fürdőzés testet-lelket nyugtató, izomfájdalmat enyhítő, lélekemelő hatású.

Emellett a település infrastruktúrája is kiváló, kettészeli a felújított 11-es út, amely gyors közlekedést biztosít, a központban orvosi rendelő, posta, CBA, sőt kis könyvesbolt és kávézó is található nívós kínálattal.

Itt azonban messze nem érnek véget a ránk váró kalandok! A Dunakanyar tágabb régiója egész évben különféle programokat kínál, kezdve a térség központjává nőtt Szentendrével, ahol a kivételes, mediterrán hangulatú belváros macskaköves utcáin vagy a Duna menti promenádon végigsétálni kötelező program. A híres szentendrei művésztelep hosszú működése megalapozta a város kulturális jelentőségét, a művészetek iránt fogékony látogatók múzeumokba és galériákba tehetnek látogatás a Szamos Marcipánmúzeumától az Erdész Galéria változatos és izgalmas tárlataiig.

A Szentendrei-sziget szívében található Szigetmonostoron nagy hagyománya van a minden évben megrendezett egynapos Piros Lábas Fesztiválnak, amely kedves, közvetlen, falusias hangulatában és hagyományőrző jellegében leginkább a népszerű Művészetek Völgyéhez hasonlítható – éppen csak kisebb, családiasabb formában itt, a Dunakanyarban. Ilyenkor megnyílnak a porták, előadásokat, kisebb koncerteket hallgathatunk és estére utcabálra gyűlik össze a környék apraja-nagyja.

Nagymarosról lélegzetelállító látkép nyílik a Dunára és a Visegrádi-hegyre, a szombatonként tartott termelői piac pedig eredeti, autentikus élmény, ahol remek falatokat kínálnak akár helyben fogyasztásra is a környék kistermelői. A kirándulók legkedvesebb úticélja a Prédikálószék, amint zordan magasodik éppen a Duna kanyarja fölé. Az aktív pihenés rajongói ide feljutva csodálatos élménnyel lesznek gazdagabbak – de számos más útvonal is kínálja magát a környéken, a Pilisi Parkerdő szépen gondozott tájain kijelölt túraútvonalak vezetnek, de nincs messze innen a Börzsöny sem, ha valaki hosszabb, intenzívebb kirándulásra vállalkozna.

Zebegény egy kihagyhatatlan, festői szépségű települése a régiónak, nem véletlen, hogy festők, művészek imádott lakhelye volt az évszázadok során a hegytetőre épült, mesebeli falucska.

A Dunakanyar az elmúlt időben folyamatos megújulásban van, egyre izgalmasabb, egyre színesebb itt az élet, az emberek pedig újra felfedezik maguknak ezt a páratlan szépségű környéket a főváros közelségében.