Innen indulunk!

Home / építkezés / Innen indulunk!
Innen indulunk!

Itt indul a Dunakanyar vadonatúj boutique szálláshelye Leányfalun! Feltett szándékunk mindent aprólékosan dokumentálni – egyrészt azért, hogy megmaradjon nekünk is emlékül, másrészt, hogy mások is profitálhassanak a felújítási, lakberendezési munkák tanulságaiból. Ja, és a kertépítés, ami nekem külön a legnagyobb kihívást jelenti! Most megmutatjuk a “before” fotókat, öveket becsatolni!

 

Tegnap végre átvettünk a kulcsokat és nagy-nagy örömünkre birtokba vehettük a kisházat a csodakerttel. Amint a képek alapján látható, ez a nagy öröm még annak reményéből fakad, hogy sikerül is megvalósítanunk azt, ami a fantáziánkban él – gyakorlatilag az első pillanattól fogva, hogy betettük ide a lábunkat. De most vegyük is sorra a valóságot, s vele a ránk váró feladatokat.

A kerítés és a kiskapu, amin nem lehet bejutni rendeltetésszerűen

A kert

Egy hosszú évek óta elhanyagolt kertről beszélünk. Amelyben ugyan ott van a mi kis MERDÉLYÜNK, s amely éppen a Duna-Ipoly Nemzeti Park szélén található, benn a gyönyörű erdőben, idill és madárcsicser, na de akinek van kertje, az pontosan el tudja képzelni, hogy mit jelent a sokéves elhanyagoltság… Rengeteg munkák lesz vele ahhoz, hogy kialakítsunk egy darabnyi Paradicsomot a kerítésen belül.

Ilyen szépek a fák

Sok-sok tervünk van, alig várjuk, hogy elkészíthetssük az alaprajzot magához a kerthez is, annyi viszont már most biztos, hogy sajnos nagyon sok fától kell megválnunk.

Egy fát kivágni kifejezett fájdalom, mégis meg kell tennünk.

Több van köztük ugyanis, amely beteg és/vagy már teljesen elszáradt, a házikó körül pedig néhány hiába nőtt szép magasra, a dőlésésből szemmel látható, hogy veszélyezteti az épületet. Nagyon remélem, hogy valamennyit vissza tudunk majd csempészni a fák árnyából, de először a tereprendezés az úr.

A házikó

Egy kis faházzal van dolgunk, amelyet a 70-es években húztak fel és nagyjából azóta nem foglalkoztak vele. Ez tökéletesen látható az állapotokban és a stiláris külsőségek tekintetében is. Ráadásul barna zománcfestékkel lett lekenve az egész kivülről, ami a fának kifejezetten nem tesz jót… Ezt az egész festékréteget KÉZZEL kell majd visszacsiszolni és lelazúrozni, kipótolgatni, ahol kell, szóval újjávarázsolni az egészet.

Ez nagyon hosszú munka lesz, de újjá fog születni az egész házikó, ez egészen biztos. Azután ott van a tető, amitől különösen félhetünk… A jelenlegi tető azbeszttartalmú veszélyeshulladék, ettől azonnal meg kell szabadulnunk, s ha egyszer feltárták, hogy mi van alatta, akkor érkezik a feketeleves. Tulajdonképpen a bontás egy kétesélyes játék, mert ha megmozdítjuk, ki tudja, mit találunk alatta. A gyakorlati tapasztalat viszont azt mutatja, hogy minden egyes esetben a lehető legrosszabbra derül fény, úgyhogy lélekben felkészítem magam.

A házikóban még két fontos változás fog végbemenni a műszaki állapot gatyába rázásán kívül.

Az egyik a terasz beépítése, amiben egy bájos kis télikert fog helyet kapni, valamint a fürdő megnagyobbítása.

Erről valami oknál fogva éppen nem készült fotó, de egy annyira csöpp helyiséget kell elképzelni, ahova már a kézmosó sem fért el(!) a zuhanytálca és a WC mellé.

Ez így természetesen tarthatatlan, a teraszból leszünk kénytelenek helyet lopni a fürdőnek. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mi lesz így a teraszunkból, de a fürdővel kapcsolatban már pazar ötleteink vannak!

Modern professzionalitás a gépészetben, rusztikus hangulat minden másban

 

Nagyon fontos nekünk, hogy megőrizzük a faház természetközeli, rusztikus hangulatát. Annak ellenére, hogy szigetelést és profi fűtést fog kapni, mindenképpen őrizni fogjuk a “cabin” hangulatot. Minél több fát szeretnék látni mindenhol – ez a természetes anyag nem véletlenül jelenti az építkezés alapját. Nem csupán nagyon jól hasznosítható és környezetbarát, hanem olyan melegséget, otthonos hangulatot kölcsönöz bármilyen térnek, ami egyszerűen utánozhatatlan.

Ez itt a mi kis meredélyünk – éppcsak nem látszik a dzsungeltől

A fürdőtől a konyháig ezt a szemléletet fogjuk érvényesíteni, ami már igazi örömjáték lesz a felújítás nagy munkálatai után. De egyelőre ezzel még csak fejben és inspirációk szintjén foglalkozunk, most fontos, hogy legkösse a figyelmünket a gépészet megfelelő felújítása. Ó, igen, és még abszolút nincs áram az egész kecóban! A villanyóra annyira ósdi, hogy a szolgáltató nem kapcsolja vissza jelen állapotában, ezért rögtön azzal kell kezdenünk, hogy teljes óracserével és a háromfázis szabályszerű kiépítésével kötjük szorosra a viszonyunkat az áramszolgáltatóval.

 

Rémüldözzetek a képeken, a következő posztban sokkal szebbeket hozok, ezek lesznek az inspirációk, amelyek arra ihlettek minket, hogy rusztikus kis kunyhóban gondolkozzunk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.