Így használd a konyhánkat!

Home / gasztronómia / Így használd a konyhánkat!

Ebben a bejegyzésben összeszedtünk néhány alapvető, hasznos információt a kunyhó kis konyhájával kapcsolatban. Böngésszetek bátran az infók között!

 

Már a kezdetek kezdetén, a tervezéskor a következő elv határozta meg az elképzeléseinket a konyhát illetően: a Meredélyben nem egy teljes (nagy)család hétköznapi életben funkcionáló konyháját kell létrehoznunk, hanem egy olyan praktikusan felszerelt, kicsi, ámde bájos sarkot szeretnénk kialakítani, amely az alapfunkciókat szépen ellátja, ugyanakkor tökéletesen illeszkedik az elképzelt erdei-rusztikus hangulatba.

Hiszen ha egy vendég megszállni jön az erdő szélére, csak nagyon ritkán áll neki, mondjuk, kézzel rétest nyújtani és sütni. Ennek megfelelően noha a hely nem túlontúl nagy, a zárt felsőszekrényekről lemondunk. Nekem még otthon is, a Meredéllyel szemben egy teljes család mindennapokban nagyon is kihasznált, U-alakú, méretes konyhában is csupán egy falon található felsőszekrény, középen semmi, csupán egy szagelszívó (megvettük, de minek?, hisz jóformán csak dekorációként funkcionál…), a harmadik falon pedig egyetlen polc fut végig.

Felesleges tehát monstrózus felsőszekrényekkel elvenni a térből.

Kép: Meredély Kunyhószállás
  1. A nyitott polc

Így találtuk ki a nyitott polcot, amelyet rusztikus fenyődeszkából álmodtunk meg a konyhasarok teljes szélességében. Itt található a só, cukor, borsőrlő, olívaolaj és ecet – ez jelenleg egy igazi különlegesség, bazsalikomos aróniaecet, amely kevéssé savas, viszont csodás aromája van, próbáljátok ki bátran, zöld salátákhoz csodálatos! Továbbá itt kaptak helyet a borospoharak, a pálinkáspohár-készlet, valamint a Bialetti kotyogós kávéfőző és légmentesen zárható edényben a folyamatosan utántöltött, friss őrölt kávé. Ezekhez elég csak felnyúlnunk, amikor a pultnál ügyködünk.

2. Rézedénykék akcióban

Volt már, aki nem találta, de a mosogató-szivacsot éppen a mosogató felett, egy lelógatott antik réz tejmelegítő edényben tároljuk. Miért ne kaphatnának funkciót a régi, szépséges, rusztikus hangulatot adó berendezési tárgyak? Ráadásul ennek segítségével mindig éppen kéznél van a szivacs.

3. Elektromos eszközök

A pult végében két hasznos elektromos berendezés, amellyel reggel néhány pillanat alatt, kényelmesen főzhetünk egy finom teát. A pult túlsó végében pedig a kétzónás elektromos főzőlap kapott helyet. Figyelem, ez NEM indukciós főzőlap, ennek előnye, hogy nagyon hamar felforr benne a víz, felmelegszik az étel, amit lábosban felteszünk, hátránya, hogy óvatosan kell vele bánni ugyanezért – ráadásul hosszabb időt vesz igénybe, míg kihűl a platni. Ha sokáig van kikapcsolt állapotban, vagy a közvetlenül előtte történt takarítás miatt előfordulhat, hogy a digitális főzőlapon bekapcsol a gyerekzár funkció. Ilyenkor a főzőlap bal oldalán található kis lakat emblémát kell hosszan nyomni, ami egy csippanással jelzi, hogy a gyerekzárat kioldottuk, a főzőlap használható. Vigyázat, ez egy elektromos főzőlap, ami sokáig tartja a hőt használat után! A megfelelő főzőzóna kiválasztása után 5 fokozatban állítható a hőmérséklet.

4. A függöny mögött

A függönnyel takart részen, a főzőlap alatt találhatók a főzőedényeink, valamint itt van a kis, kerti grillsütő és a bekészített szén is, ha valaki az esti órákat még kihasználná egy kis szabadtéri sütögetésre. Ezeket bátran vigyétek ki és használjátok! Volt, aki még a Dunapartra is elvitte, hogy teljessé tegye a hangulatot! Ugyanitt találtok plusz szemeteszacskót is, ha szükség lenne rá.

5. Továbbá…

Középen lent a szemetes, valamint a felmosóvödör és a kéziseprű bújik meg diszkréten.

6. Hűtő és fagyasztó – ha főznétek, hozzatok magatokkal bátran alapanyagokat!

A bal sarokban kisméretű hűtőszekrényt rejtettünk el, amelynek van mélyhűtő rekesze is, ezért a jégkockáknak vagy a nyári melegben a jégkrémnek is megvan a maga biztos helye. Ha egy kis csomagnyi fagyasztott élelmiszert hozol magaddal, az is egészen biztosan befér ide.

7. Nincs szükség palackos vízre!

Fontos információ még, hogy a csapvíz az egész házban iható – így természetesen a konyhában is. A település hivatalos, vezetékes vízhálózatáról kapjuk a vizet, ezt pedig a hatóságok rendszeresen és szigorúan ellenőrzik.

8. Szeretett tálalónk

Minden más konyhafelszerelés a kék tálalószekrényben található – így az evőeszközök, tányérok, kések, vágódeszka, bögrék és porcelánok.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.