Az elektromos fűtésről…

Home / építkezés / Az elektromos fűtésről…
Az elektromos fűtésről…

A mai egy meglehetősen speciális és nyilván csak egy szűk réteget foglalkoztató kérdés, ugyanakkor a statisztika azt mutatja, hogy sokan érkeznek a blogra azért, mert valamilyen építkezéssel, lakberendezéssel kapcsolatos témában keresgélnek a neten. Friss házfelújítóknak pedig nagyon is érdekes lehet ez a téma, ezért leírjuk a fűtéssel kapcsolatos tapasztalatainkat.

 

A nulladik lépés: az épület szigetelése

Hagyományosan ezek a faházak nincsenek téliesítve, kizárólag a nyári szezonra készülnek, de a Meredély Vendégház esetében már réges-régen nem beszélhetünk arról a bizonyos eredeti faházról… Már csak azért sem, mert a legelső terveink között is szerepelt, hogy mindenképpen szeretnénk megoldani a téliesítést, hogy egész évben használható legyen a vendégház, hiszen a Dunakanyar és az erdő egész évben csodálatos!

Egy egyszerű, letisztult elektromos fűtéspanel // Kép: Google

Ennek megfelelően mindenekelőtt a szigetelésről kellett gondoskodni. A külső falburkolathoz 2 cm-es légrés után 3, illetve 4 cm vastag EPS szigetelőanyag került, majd erre következett a belső falburkolat. Fent a parasztfödém, lent pedig a hajópadló ugyancsak kapott egy vastag réteg kőzetgyapot szigetelőanyagot annak érdekében, hogy a ház minél jobban tudja majd tartani a hőt.

A fűtésrendszer

Ott álltunk tehát, hogy a kezdeti első lépés, azaz a szigetelés megvan, dönteni kell viszont a fűtés módjáról. Gáz szóba sem jöhetett. Egyrészt azért, mert a telken egyáltalán nincsen gáz (noha az utcában elérhető és elvileg bevezethető), akinek azonban gázfűtése van otthon – esetleg alakított már ki teljes rendszert vagy simán csak korszerűsített, karbantartott, javíttatott -, az mind tudja, hogy ezzel a rendszerrel nagyjából csak a baj van. A gázkonvektor nem korszerű, nagyon alacsony hatásfokkal bír, a sokkal modernebb megoldásnak számító cirkó pedig amellett, hogy bonyolult rendszer, egy szakszerűen bélelt kémény szükségeltetik hozzá, amilyen a mi kisházunkban nincs és eleve csak kívülről, felesleges bonyodalmak árán lehetne hozzáépíteni. A gázmeó pedig csak ezután következik, amikoris hiába számolta ki egy gépészmérnök az egészet, ha a Gázműveknek nem tetszik a dolog, mindent lehet elölről kezdeni. Ez pedig milliókba kerül – azon túl, hogy a szigorú szabályozás egyáltalán nem véletlen: nagyon veszélyes dolog ez, amit komolyan kell venni.

A szupermodern ADAX NEO modell // Kép: Adaxshop

A gáz tehát semmilyen módon nem kerülhetett szóba, kizárólag az elektromos fűtési megoldásokban gondolkodhattunk – minthogy bár nagyon hangulatos tud lenni egy igazi, fatüzelésű kandalló is, egy fából épített házban alighanem ez számít a legkevésbé szerencsés megoldásnak…

Elektromos fűtés-típusok

Ha az elektromos áram a szóba jöhető megoldás a fűtéskérdésre, még mindig több különböző terméket találunk a piacon. Így a legrégebbi típust, a klasszikus olajradiátort, aminek már elérhetőek ugyan modernebb típusai is, de alapvetően egy elavult és szó szerint nehézkes (roppant nagy súlyú, otromba és nehezen mozgatható, ám sok helyet foglaló) lehetőség ez, amelyet leginkább csak időszakos, helyi fűtésre érdemes használni.

Az olajradiátor tehát ma már nem főfűtésre, hanem kiegészítő fűtésre lehet alkalmas legfeljebb.

A hagyományos olajradiátort ma már legfeljebb kiegészítésként érdemes használni // Kép: Google

Az elektromos konvektor a fentihez hasonlóan mára meghaladott technológiával operál, aminél sokkal biztonságosabb rendszerek is léteznek. Szóba jött még a padlófűtés és a klímaberendezés a maga hűtő-fűtő funkciójában, végül azonban

gazdaságossági és energiahatékonysági szempontok alapján a modern elektromos fűtőpanelekre esett a választásunk.

A különböző lehetőségek közül végül az egész Skandináviában rendkívül elterjedt, úgynevezett norvég fűtőpaneleket választottuk. Ezek az elektromos hálózatról működő, vékony és esztétikus panelek falra is szerelhetőek, illetve saját lábon is állhatnak, ez esetben mobilak is.

Hogy a fűtés az elektromos hálózatról megoldható legyen, 3 fázisra volt szükség, amely bár eredetileg nem volt adott, ún. szolgáltatásbővítéssel megigényelhető az ELMŰ-nél. Nem kis egyszeri költségbe kerül ugyan, a minimumszint fölött Amperenként 3600 HUF+ÁFÁ-t kell fizetni.

Ellenben nyerünk vele egy korszerű, nem nagy helyet foglaló, esztétikus és távolról is vezérelhető fűtési rendszert, ami mindenképpen óriási előny, ha nyaralókról, vagy bizonyos esetekben irodákról van szó. A szükséges teljesítmény kiszámításánál egyébként légköbméterenként 30 (kevésbé szigetelt helyiségek esetében 40) Wattal érdemes számolni.

A legdrágább és legkülönlegesebb darabok trendje, hogy szinte észre sem veszed a jelenlétüket // Kép: Google

A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy a télikert kap egy panelt, valamint a szobában kerül egy nagyjából középre a leghosszabb fal mentén, ahová az étkezőt és a nappali részt tervezzük, valamint az ágy mindkét oldalára annak érdekében, hogy ott biztosan mindig megfelelő meleg legyen. Ezeknek a készülékeknek a szabályozása ráadásul nagyon egyszerű, három fokozatban állíthatók beépített termosztáttal, ráadásul a vízpárát és a förccsenő vizet is jól tűrik! Úgyhogy kifejezetten biztonságosak.

Az Adax márkánál elérhető típusok közül mi a BEHA fantázianevű panelt választottuk, méghozzá tartólábakon álló verzióban, aminek az az óriási előnye, hogy a meleg időben nem foglalja majd a helyet – és nem bontja meg a belső tér egységes stílusát sem! 😀 – a vendégházban.

Leave a Reply

Your email address will not be published.