Egy nem szokványos tavasz margójára…

Home / kert / Egy nem szokványos tavasz margójára…
Egy nem szokványos tavasz margójára…

Az idei Tavasz nem csupán nekünk, hanem az egész bolygón mindenkinek a várakozásokkal homlokegyenest ellentétesen alakult. Rengeteg tervünk volt erre az évre és nagy változásokkal néztünk elébük. Most azonban mindez mellékvágányon várakozik, ahogyan a legtöbbünk odahaza. A természet és az erdő azonban nem vár semmire, érzi az ősi hívást a megújulásra. Mesélek egy kicsit arról, hogy mi mindent terveztünk és megmutatom, hogy éled a kert önmagától is újjá…

 

Március 15-én vasárnap határozatlan időre bezártuk a Meredély kapuit. Azóta nem járt Vendég a kunyhóban. Nagyon fájt a szívünk, de beláttuk, hogy felelősségteljes vállalkozásként ez a kötelességünk. Annyira hiányzik már a dolgok rendes menete, a szorgos készülődés, a várakozás a Vendégek érkezése előtt és a sok öröm, amelyet a távozáskor látunk a szemekben, hogy a várakozást enyhítendő ebben a bejegyzésben összeszedem a tervezett – és később ugyanúgy várható – változásokat.

Több körben megmetszük az öreg fákat

Mit terveztünk erre a tavaszra?

Őszintén szólva rengeteg mindent, különösen ami a kertünket illeti. Az egész telet – amely időszak a kertészek számára hagyományosan a viszonylag passzív várakozás és álmodozás időszaka – arra szántuk, hogy aprólékos terveket dolgoztunk ki a kert megújítására. Nem titok, hogy a kunyhó teljeskörű felújítása körüli munkák sokat rontottak az évekig elhanyagolt kert állapotán. Az agyagos erdei föld sok helyen összetömörödött a munkagépektől, ami nagyon megnehezítette az ültetést, rengeteg lehullott lomb gyűlt össze és különösen a kerítés körül felgazosodott a növényzet. Apropó kerítés: felújításra szorult ez is. Ennek alapján a következő feladatokat jelöltük ki:

 • a hátsó és oldalsó kerítés cseréje ponthegesztett vadkerítésre – kint tartandó az óvatlan, erdei járókelőket 🙂
 • frontoldali kerítés felújítása, átfestése

Ezt terveztük mindennek az alapjaként február végére, illetve március elejére. Újrafüvesíteni, virágokat ültetni sajnos nem sok értelme van mindaddig, amíg a kerítés telepítésével járó munkák nem érnek véget. Ráadásul amint megérkezett a rendelt professzionális vadkerítés, egyből az önkéntes karanténban találtuk magunkat…

Rügyfakadás, amerre a szem ellát

Mi vár még ránk?

A további újítások, amelyeket idén Tavasszal terveztünk bevezetni, több szempontból is érintettek volna Benneteket, a Vendégeinket is. Mindezek – a szép környezetet és a kerti komfortot célzó fejlesztések mellett – kifejezetten környezetvédelmi és ökoszempontok mentén alakultak. Személy szerint nagy-nagy izgalommal vártam, hogy mit fogtok majd szólni ezekhez, melyekben alkalmasint a Ti aktív közreműködésetekre is számítottunk! Lássuk, mi mindent szerettünk volna még megvalósítani a kertben második lépésben:

 • a tiszafák jelentős metszése, több fa koronaalakító metszése, aranyvesszők visszavágása (ezek meg is történtek egyébként, hiszen, ahogyan mondtam: a természet nem vár!)
 • újrafüvesítés több helyen
 • mezei vadvirágszőnyeg visszatelepítése idén is a frontoldalon
 • orgonabokrok telepítése a frontoldali kerítés mentén
 • hagymás virágok ültetése a koratavaszi vendégek örömére 🙂 (szerencsére ők még időben földbe kerültek, ha nem is teljes számban)
 • szoliternövény telepítése a ház elé, hogy ha kinéztek az ablakon, egy csodás virágzó növény látványa fogadhasson
 • vadszőlő futtatása a kerítésre
 • évelő virágágyás telepítése a tavaly már meghatározott helyre
 • egynyári virágok ültetése
 • tűzrakóhely bővítése (időközben ez is megtörtént)
 • új pihenőbútorok a kertben (napozóágy, függőágy)
 • komposztálókeret elhelyezése a kert egyik félreeső sarkában
 • komposztálható konyhai hulladék gyűjtésére használható edény bevezetése – ha Vendégeink főznek, vagy akár reggelit készítenek a konyhában, ebbe helyezhetik a zöldhulladékot
 • mini szelektív szeméttárolók bevezetése – ebben is a Ti segítségetekre számítottunk, mivel nagy örömünkre többen jeleztétek már, hogy szívesen gyűjtitek a pihenésetek alatt is szelektíven a szemetet
Virágba borulnak a fák

A virágok telepítése a zárva tartás miatt sajnos legalábbis részben el fog maradni és a jövő évi tavaszt várja majd… Ezzel együtt nagyon bíznuk a nyárban és a mielőbbi – mindenképpen biztonságos és körültekintő – újranyitásban. Így legalább a nyár színeivel-illataival-virágaival fel tudunk majd töltekezni – és Benneteket is feltölteni!

Leave a Reply

Your email address will not be published.