10 ok, amiért imádjuk a Dunakanyart

Home / program / 10 ok, amiért imádjuk a Dunakanyart
10 ok, amiért imádjuk a Dunakanyart

Már integet a tavasz a dombok mögül, nemsokára pedig teljes pompájában fog lombot bontani! Bátran bevallhatjuk, hogy mi már alig várjuk – talán nem vagyunk ezzel egyedül… Ennek kapcsán összegyűjtöttünk néhány érvet, hogy miért szeretjük nagyon ezt a környéket.

1. Szentendre romantikája

Egyszerűen megunhatatlan. Tényleg! A festők városának belső utcái a legtökéletesebb hátterül szolgálhatnak egy délutáni andalgáshoz. Ha pedig a macskakövek koptatása után egy kicsit más hangulatra vágyunk, ott a csodás promenád a Duna mellett. Ha pedig már nagyon belejöttünk a hangulatba, még egy kis dunai hajókázást is bele lehet szőni egy igazán, ízig-vérig romantikus napba.

2. A kisoroszi Szigetcsúcs

Amikor már dübörög a nyár és a városban elviselhetetlen a forróság, sokan lépnek le a betondzsungelből – Kisoroszi pedig csaknem karnyújtásnyira van ahhoz, hogy egy kicsit kiszabaduljunk. A Natura 2000-es besorolású (fokozottan védett) ártéri területen ilyenkor indul csak be igazán az élet. Kempingezők hűsölnek az árnyas fák alá kifeszített nyugágyakban, mini grilleken készítik az ebédet a fövenyen és persze fürdőznek a dunai habokban. Régi idők nyarait idézi a hangulat, valódi nosztalgiatúra.

3. Csodás túraútvonalak

Itt igazán lehet válogatni: rövid, családos séták, vagy kiadós, egésznapos teljesítménytúrák, ki mit szeret. Induljunk akár a Vöröskő felé Leányfaluból, a Hegyes-tetőre a Julianus-kilátóhoz Nagymarosról, hódítsuk meg a videgrádi fellegvárat, vagy ámuljunk el a grandiózus folyókanyarulaton a Prédikálószék magaslatáról, egészen biztosan csodás látványban lesz részünk. És miközben alaposan átmozgattuk a tagjainkat, még a tüdőnket is kiszellőztettük az erdei levegőben!

 

4. Kisvasutak

Imádnivaló családi program gyerekekkel is – de lelkes felnőttek számára sem utolsó élmény felülni Királyréten a kisvasútra és a legszebb erdei tájban, a Morgó-patak völgyében zötyögni egyet – csak úgy, időbeli kötöttségek nélkül. Utazás ez, az utazás öröméért. Kicsi gyerekekkel pedig egyértelműen a tündéri Hangyavasút az abszolút nyertes programválasztás!

Kép: Facebook

5. Termelői piacok

Mind a szentendrei Bükkös-parti, mind a nagymarosi főtéren található szombat délelőtti termelői piac tökéletes program. Már amennyiben szeretünk harmatfriss, szezonális gyümölcsökből, zöldségekből és jóféle házi süteményekből alaposan megtízóraizni. És hát jelentkezzen, aki nem szeret! 🙂

6. Fesztiválok

A Dunakanyar nem szűkölködik a szabadtéri kulturális programokban sem. Szentendrétől Esztergomig, márciustól októberig tartanak a legkülönfélébb családi, zenei és kulturális fesztiválok a térségben. Tavaly ebben a cikkben szemléztük és csináltuk kedvet a kedvenceinkhez.

7.  Sportolás a szabadban

Az aktív időtöltsére vágyók az utóbbi években már valósággal dúskálhattak a Dunakanyar nyújtotta programkínálatban. Futni, biciklizni, túrázni együtt, csoportosan, méghozzá az ország egyik legszebb régiójában életre szóló élményt jelent. Válogathatunk a Dunakanyar Félmaraton, a Visegrád Running Day, az Esztergom Trail, a Pilisi Tekerő vagy a Természetjáró Fesztivál programjai közül – és ezek csak a legnépszerűbbek a sok más lehetőség mellett!

 

8. Bertényi Miklós Füvészkert

A Visegrád mellett, a Pilisi Parkerdő területén található füvészkert nem méretével tűnik ki, hanem sajátos mikroklímájával, amelynek köszönhetően elképesztő fajgazdagságával ejti ámulatba a látogatót. Tökéletes helyszín, ha intenzíven szeretnénk feltöltekezni a természet energiáival.

 

9. Sátorkőpusztai barlang

A bátrabbak, akik élvezik a föld mélyébe való alámerülést, itt az országban található egyik legkülönlegesebb barlangot ismerhetik meg. Történelmi idők nyomait őrző, egykor mesés kincseket rejtő hely ez, kitartásunkért cserébe pedig eljuthatunk a Kővirágok termébe, ahol a természet kőből és ásványokból “verte” a legfinomabb csipkét a falakra…

10. Zebegény

Ez a falu az ország egyik apró kis ékköve. Az egységes faluképnek köszönhetően olyan érzésünk lehet, mintha megállt volna az idő: a településen sétálgatva magunk is beleveszünk a végtelen idő körforgásába. Gond nélkül lehet itt eltölteni egy egész napot, a végén pedig arra lehetünk figyelmesek, hogy visszavonhatatlanul beleszerettünk a vidéki életbe.

 

Ha kinéztél magadnak egy programot vagy helyszínt, biztosítsd időben a szállásodat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.