Kültéri étkezőszett tavaszi renoválása

Home / DIY / Kültéri étkezőszett tavaszi renoválása
Kültéri étkezőszett tavaszi renoválása

Nemrégiben egy blogposztban szedtük össze, mennyi tervünk volt erre a tavaszra, amelyeket váratlanul újra kellett gondolni, át kellett tervezni és összességében borítani az egészet úgy, ahogy van. 🙂 Ennek ellenére több dologgal is folyamatosan haladunk, és persze vannak olyan karbantartási munkák, amelyek egyáltalán nem várnak. Ilyen a rendes, tavaszi lekezelése a kültéri bútoroknak. A DIY-rajongóknak hadd meséljek egy picit a tungolajozás csodájáról!

 

Érdekes különben, hogy a blog toronymagasan legnépszerűbb bejegyzései az Azúr Bagoly tejfestékekről szólók. Nagyon sokan érkeznek hozzánk a keresőből úgy, hogy kifejezetten az otthoni, egyszerű és környezetbarát bútorfestés lehetőségei után kutatnak az interneten. Köztük konkrétan az egyik legszerethetőbb és legbarátságosabb hazai márkával, az Azúr Bagollyal kapcsolatban.

A felújítás során több DIY-tematikájú cikket osztottunk meg Veletek, amikor régi bútorainkat újjá varázsoltuk. Ilyen volt a régi paraszttálaló felsőszekrényéből átalakított tálalóbútorunk, vagy a szecessziós asztalka, amely új értelmet nyert a kicsiny, erdei fürdőszobánkban. Több cikket, bejegyzést is írtunk viszont amúgy általánosan az

Azúr Bagoly-tejfestékek használatáról: áradoztunk nem csupán a csodás színeiről, a könnyű használhatóságról és a tökéletesen vegyszermentes, környezetbarát mivoltáról, hanem a széleskörű felhasználhatóságáról is.

A Tungolaj használata végtelenül egyszerű: fogj egy pamutrongyot és dörzsöld bele a felületbe

Ezzel a csodás tejfestékkel – pontosabban annak egy hígabb változatából készült ún. “bemosással” – tettük vintage hangulatúvá a teraszra szánt kerti asztalkát és székeket is. Itt az időjárás és a kültér adta nagyobb kitettség miatt nem intézhettük be a tejfesték után mindig kötelező felületzárást a mégoly kényelmes és környezetbarát bútorviasszal – amelyet egyébként nagyon szeretek és jó szívvel ajánlok, a kunyhóban a kiskomódon is a kezdetektől az van és csodásan működik odabenn. Ehelyett egy tartósabb, strapabíróbb megoldásra volt szükségünk. Lakkozni nem akartam, szívesebben maradtam volna egy környezetbarátabb és természetesebb hatású megoldásnál.

Szerencsére Azúr Bagolyéknál erre is van megoldás: ez a csodálatos készítmény a Tungolaj.

Ez a folyékony, sárgás olaj egy egészen különleges anyag: még folyékony állapotában beivódik a fába (nagyon fontos, hogy kizárólag kezeletlen, vagy tejfestékkel festett, tehát porózus anyagon működik!), amely aztán száradás közben kikeményedik és egy nagyon ellenálló védelmet ad a kezelt felületnek. Úgy kell felvinnünk, mint egy olajat, egyszerűen, egy pamutronggyal bedörzsölve, szinte gyerekjáték! Nem folyik meg, nem lesz csíkos, tökéletesen fed mindenhol és észbontóan kiadós. Viszont amikor megszárad, lakkszilárdású anyagot kapunk! Nagyon fontos ugyanakkor, hogy nem szabad túl vastagon felvinni, pontosabban a felesleget gondosan vissza kell törölni! Ha ugyanis túl vastag lesz a felvitt réteg, ragacsossá válhat.

Mivel tökéletesen környezetbarát, bátran használhatjuk kisbabák és élelmiszerek környezetében is. A kunyhóban a konyhapult is ezzel az anyaggal van felületkezelve, úgy őrizve a rusztikus designt, hogy víznek, alkoholnak és olajos szennyeződéseknek is ellenálljon a munkapult. Ha valaki szívesen bíbelődne bútorfestéssel, vagy -felújítással mostanában, de olyan megoldást keres, ami egyszerre óvja a környezetet, a saját egészségünket és kifejezetten gyerekjáték dolgozni vele, az rajongani fog érte, épp, ahogyan én!

Leave a Reply

Your email address will not be published.