A VINTAGE az új régi??

Home / inspiráció / A VINTAGE az új régi??
A VINTAGE az új régi??

A Meredély Vendégház megálmodásakor, tervezésekor egyértelmű volt, hogy egy hagyományos, természetközeli hangulatú, rusztikus stílusú helyet szeretnénk létrehozni. Ahogyan a nagy körvonalak lassan alakulnak és kezdődik a stiláris finomhangolás, belefutottunk egy újabb divatba, amelyről ebben a bejegyzésben szó lesz. Beszéljünk a vintage-ről!

 

Mi az, hogy vintage?

Nem könnyű a helyzet, ha ezt a fogalmat szeretnénk tisztázni. A kifejezés a borászatból, illetve a fotográfia korai korszakából került át a lakberendezésbe, s vált – elsősorban nyugati hatásra – a hazai köztudatban is roppant népszerűvé! S mint a népszerű, közhasználatú dolgok esetében nagyon gyakran, úgy

a vintage körül is teljes a fogalomzavar.

Hagyományosan olyan tárgyakra, bútorokra, ruhadarabokra, kiegészítőkre, divatcikkekre használták a kifejezést, amely még nem antik – tehát nem egy több mint száz-százhúsz évvel ezelőtt, a két világháborút megelőzően készült műtárgyról beszélünk -, hanem jellemzően a történelmi félmúlt korszakából származik. Vagyis olyan korszakból, amelynek tárgykultúrája még nagyobb mennyiségben elérhető, de stílusában már jól láthatóan, erőteljesen eltér a mai, kortárs sztenderdektől, uralkodó stílusirányzatoktól.

A vintage “korszerűtlensége” ellenére nagyon is szerethető, ha az emberben van némi nosztalgikus hajlam, vagy kedveli a régi korok hangulatát.

S a trend óriási népszerűsége láttán úgy tűnik, hogy nem kevesen vagyunk ilyenek.

Vintage hangulat egy kortárs otthonban // Kép. Google

Ami vintage és ami nem

A Do It Yourself!-mozgalom és a hobbi kézművesség legújabb hulláma hozta el a vintage stílus nagy divatját a régi bútorok iránt való megnövekedett érdeklődéssel együtt. A régi asztalosmunkák valóban lenyűgözőek, ha birtokába jutunk néhány koros darabnak, sokszor valóban megérdemlik, hogy nagy becsben tartva megőrizzük és felújítva meghosszabbítsuk az élettartamát ezeknek a hagyományos technológiával és nagy szakértelemmel készített, tömörfa bútoroknak. Az értékmentés tehát egy remek és fontos dolog.

Egy régi, hímzett párnahuzat // Kép: Galeria Savaria

Ugyanakkor éppen azért, mert hihetetlen népszerűségre tett szert, mi több, a közízlés fősodrába került a vintage stílus, szükségszerűen megjelentek különböző “vadhajtásai” is a trendnek.

Észrevehető, hogy nagyon sokan már nem a régi bútorok, tárgyak, ruhadarabok iránt elkötelezettek, amelyek valóban hordozzák magukban azt a letűnt kort, amelyben készültek, hanem csupán azok hangulatát szeretnék önmagában megragadni és átültetni.

“Vintage Bedroom Design” néven fut az interneten // Kép: Google

Így kezdték el a vintage-t önálló stílusként is használni és összemosni mindennel, ami csipkés, fodros, rózsás, esetleg más figuratív mintával, rosszabb esetben még puttókkal (kis kövér, szárnyas angyalkákkal) is kapcsolatos. A “régit” felváltja a “nosztalgikus”, amely a vintage esetében erős rokonságot tart a “romantikussal” is. Ez így azonban nem autentikus, s ahogy ma elképzeljük, hogy “milyen lehetett régen” és azt a hangulatot megpróbáljuk minél erősebben megjeleníteni – nos, ez így rendkívüli giccsveszéllyel fenyeget.

Ízléses és stílusazonos antikolás // Kép: eslic

És ami nem vintage, hanem giccs

A bútorantikolás is hasonló problémákat rejt egyébként: egy régi, mívesen faragott bútor felújítása, átfestése, majd helyenként antikolása lehet nagyon ízléses és járhat szemet gyönyörködtető végeredménnyel. Hiszen ezzel egy valóban koros darabot olyan módon újítunk fel, teszünk ismét használatra alkalmassá, hogy megőrizzük régies jellegét, “mintha csak így találtunk volna rá” hangulatát.

Kifejezetten drága, vadonatúj konyha “provence, country, rusztikus, vintage” stílusban – túl sok ez egyszerre a jóból! // Kép: Google

Az utóbbi időben azonban megdöbbentő mennyiségben lehet találkozni olyan “antikolt”, “antik hatású”, “régies stílusú” jelzőkkel illetett berendezési tárgyakra, leggyakrabban bútorokra, amelyeknek semmi közük a vintage eredeti jelentéséhez, azaz teljesen középszerű, napjainkban gyártott tömegtermékek. Ezeknek a daraboknak “antik hatást” kölcsönözni nem igazán lehet, döntő részt az elkészült munkák is “levetik magukról” a régi hangulatot és valami különös, önmagának ellentmondó katyvaszt kapunk.

Egy egészen ijesztő találat a Vateráról // Kép: Vatera

A megoldás: régi tárgyak, autentikus hangulat

A megoldás nem okoz különösebben nagy meglepetést: keressünk autentikus, eredeti, régi tárgyakat minél többet, mert ezek minden másnál erőteljesebben közvetítik az elérni vágyott hangulatot. Ráadásul ez a legkevésbé sem jelenti azt, hogy muszáj az otthonunkat teletömni régi holmikkal, elég egy-egy bútort, néhány kiegészítőt használni ahhoz, hogy egy kellemesen nosztalgikus atmoszféra lengjen körül mindent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.