Ellentétek vonzása a lakberendezésben

Home / inspiráció / Ellentétek vonzása a lakberendezésben
Ellentétek vonzása a lakberendezésben

Miközben a Facebookon a követőink száma elhagyta az 1000-et (nagyon köszönjük nektek!! :)), mi sem lazsáltunk ám, folyamatosan van munka, amikor éppen nem kint a terepen, akkor az íróasztal mögött: tervezés tervezés hátán.

 

Dekoráció – előreszaladtunk volna?

Van, hogy olyan nagy(obb) volumenű dolgokat kell megtervezni jó előre, mint a burkolatok, a konyhabútor, vagy a fürdőszoba – esetleg kisebb szünetekben előredolgozunk a néhány már beszerzett bútor felújítási munkáival -, máskor viszont olyan apróság(nak tűnő!) dologgal kell jelentős mennyiségű időt tölteni, mint amilyen a leendő ház stílusának, dekorációjának kérdése. Joggal merül fel a kérdés, hogy milyen apróságokon szöszölünk, amikor még a betont kell vésni a fürdőben és nincs lerakva a cementlap. De az elmúlt hónapok alatt megtanultuk, hogy az a lehető legjobb hozzáállás, ha mindennel aprólékosan végiggondolva képben vagyunk már, mire a konkrét döntéseket meg kell majd hozni, hiszen így már nem fognak felkészületlenül érni a mindig gyors válaszra váró kérdések, hogy mit hova, milyen színben és mekkora méretben.

Mindannyian a harmóniát keressük a lakberendezésben – csak nem mind ugyanúgy jutunk el hozzá // Kép: Google

A harmónia megszületése

A vendégház színvilágának kialakításával kapcsolatban már érintettük a lakberendezés néhány általános kérdését. Abban a posztban is sok szó esett a harmónia megteremtésének problémájáról – s már a tervezett színhasználatunk alapján látni lehet, hogy a jelenlegi elképzeléseink szerint

kifejezetten kerülni szeretnénk a tökéletesen egységes, akár kifejezetten egysíkú megjelenést.

Amikor a harmónia megteremtéséről van szó, tehát amikor szeretnénk elkerülni – nagyon helyesen egyébként – a csiricsáré, bazári hangulatot, a “túl sok” fenyegető csapdáit és azt, hogy minden Pinterest-álmunkat egyetlen enteriőrbe zsúfolva “egyszer az életben nyomjuk meg rendesen!”-alapon valósítsuk meg az elképzeléseinket, nos akkor könnyű a kisebb ellenállás felé mozdulni. Tudniillik afelé, hogy minden legyen kínosan egységes, lehetőleg egyforma színű, vagy – és ez a hazai lakberendezés egyértelmű halála – mindent vásároljunk be ugyanannak a bútoráruháznak ugyanabból az egyetlen bútorcsaládjából.

Egyetlen bútorcsaládból mindent: klasszikus katalógus-hangulat // Kép: Pixabay

A közvélekedés szerint csak így lehetünk biztosak benne, hogy megteremtődik a harmónia – de legalábbis az egyes bútorok passzolni fognak egymáshoz.

Ez szerintem abból a félelemből fakad, hogy nem merünk kísérletezni és sokszor, bár nem is gondolnánk, meglepően nehezen bízunk a saját ízlésünkben. Ez nagy hiba. Hiszen az otthonunk a miénk, egy valódi, élő embereknek otthont adó, alapvetően barátságosnak elképzelt hely, nem pedig egy steril múzeum. Amellett, hogy kicsit “bútorszalon” jellege van az ilyen szobabelsőknek, már első pillantásra is meglepően unalmasak. Ha ránézünk az egyik bútordarabra, már mindent láttunk, nincsen semmi meglepetés az egészben. Ez a megoldás ugyan egységes, ám roppant statikus enteriőröket szül.

Nem rossz, éppen csak egy cseppet ingerszegény és gyorsan unalamassá válhat // Kép: Pixabay

A dinamikus harmónia

Ezt a hibát elkerülendő ebben a posztban az ellentétek vonzásáról és az abból kialakuló harmóniáról van szó. Hiszek benne, hogy a lakberendezésben némi ellentétezés kellemesen felpezsdíti a katalóguslakások kínosan élére vasalt uniformizáltságát.

Szép színek bátor párosításban // Kép: Pixabay

A kezdetektől nyilvánvaló volt a Meredély Vendégház tervezésekor, hogy egy faháznál a fa mint anyag fog dominálni – természetesen a belső térben is. Ebből adódott a természetközeli hangulat, az egyszerű megmunkáltság és a rusztikus-erdei jelleg. Mindez rendben is van, de képzeljük csak el, hogy

fel lehetne dobni ezt az alapvetően rusztikus enteriőrt némi légies csipkével! A fa ódon, évtizedes, meleg árnyalatait néhány jól megválasztott, élénk színnel, akár csak az ablakkereteken és a spalettákon! A kissé bumfordi parasztbútoroknak pedig finom kontrasztot ad a rajtuk tálalt kecses porcelán teáskészlet, amely persze vonalvezetésében őrzi a régi idők hangulatát.

Ezekből az ellentétekből összeáll egy igazi dinamizmus, egy hangulat, amelyben van izgalom is, nem csupán unalmas, statikus egység – miközben az összkép végig kellemes és harmonikus marad. Alig várom, hogy mindez már nálunk is látványosan megvalósuljon és néhány saját képen keresztül mutathassam meg, hogy mi mindent tudtunk megvalósítani ezekből az elképzelésekből!

Leave a Reply

Your email address will not be published.